Jun 26, 2012

Dosa Berkuku Panjang




Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang
babi, jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung
untuk kesemua babi-babi tersebut.... potonglah kuku anda.

Jangan simpan kuku panjang walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking.
Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala. Percayalah.

Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu mundur dan tidak berjaya. Syarikat Melayu yang bangkrap dan rugi teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku panjang.

Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak cari pasangan dan hendak anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

And additional info, kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri.

IBU MALAIKATKU DI DUNIA


Suatu ketika seorang bayi siap untuk dilahirkan ke dunia. Menjelang diturunkan dia bertanya kepada Tuhan,

“Para malaikat di sini mengatakan bahwa besok Engkau akan mengirimku ke dunia, tetapi bagaimana cara saya hidup di sana, saya begitu kecil dan lemah,” kata si bayi..

Tuhan menjawab,”Aku telah memilih satu malaikat untukmu, ia akan menjaga dan mengasihimu”

“Tapi di surga, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi dan tertawa, ini cukup bagi saya untuk bahagia.”demikian kata si bayi.

Tuhan pun menjawab, “Malaikatmu akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari, dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan jadi lebih berbahagia”

Si bayipun bertanya kembali,”Dan apa yang dapat saya lakukan saat saya ingin berbicara kepadaMu?”

Sekali lagi Tuhan menjawab,”Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa”

Si bayipun masih belum puas, ia pun bertanya lagi,” Saya mendengar di bumi banyak orang jahat, siapa yang akan melindungi saya?”

Dengan penuh kesabaran Tuhanpun menjawab, “Malaikatmu akan melindungimu, dengan taruhan jiwanya sekalipun.”

Si bayipun tetap belum puas dan melanjutkan pertanyaanya,” Tapi saya akan bersedih karena tidak melihat Engkau lagi”

Dan Tuhanpun menjawab,” Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku, dan akan mengajarkan bagaimana agar kamu bisa kembali kepada-Ku, walaupun sesunggugnya Aku selalu berada di sisimu”

Saat itu surga begitu tenangnya, sehingga suara dari bumi dapat terdengar dan sang anak dengan suara lirih bertanya,”Tuhan, jika saya harus pergi sekarang, bisakah Engkau memberitahu siapa nama malaikat di rumahku nanti?”

Tuhanpun menjawab “Kamu dapat memanggil malaikatmu….IBU…”

Sahabat Hikmah....
Kenanglah Ibu yang menyayangimu
Untuk ibu yang selalu meneteskan air mata ketika kau pergi…

Ingatkah engkau? ketika ibumu rela tidur tanpa selimut demi melihatmu tidur nyenyak dengan dua selimut membalut tubuhmu?

ingatkah engkau? ketika jemari ibu mengusap lembut kepalamu? dan ingatkah engkau ketika air mata menetes dari mata ibumu ketika ia melihatmu terbaring sakit?

Sesekali jenguklah ibumu yang selalu menantikan kepulanganmu di rumah tempat kau dilahirkan,

kembalilah memohon maaf pada ibumu yang selalu rindu akan senyumanmu.

simpanlah sejenak kesibukan-kesibukan duniawi yang selalu membuatmu lupa untuk pulang

segeralah jenguk ibumu yang berdiri menantimu di depan pintu bahkan sampai malampun kian larut

jangan biarkan engkau kehilangan saat-saat yang akan kau rindukan di masa datang. ketika ibu telah tiada…..

tak ada lagi yang berdiri di depan pintu menyambut kita
tak ada lagi senyuman indah, tanda bahagia
yang ada hanyalah kamar yang kosong tiada penghuninya,
yang ada hanyalah baju yang digantung di lemari kamarnya.
tak ada lagi yang menyiapkan sarapan pagi untukmu makan, tak ada lagi yang rela merawatmu sampai larut malam ketika engkau sakit
tak ada lagi dan tak akan ada lagi yang meneteskan air mata mendoakanmu disetiap hembusan nafasnya

Kembalilah segera..peluklah ibu yang selalu menyayangimu..
ciumlah kaki ibu yang selalu merindukanmu dan berikanlah yang terbaik di akhir hayatnya.

Saudara2ku, berdo’alah untuk kesehatannya dan rasakanlah pelukan cinta dan kasih sayangnya jangan biarkan engkau menyesal di masa datang kembalilah pada ibu yang selalu menyayangimu..
kenanglah semua-cinta dan kasih sayangnya….
Ibu maafkan aku, sampai kapanpun jasamu tak akan terbalaskan…. 



Jun 22, 2012

We Just Friend

Hai Assalamualaikum . :) Harini rasenye nak post video and lirik je kot huh . Dedicate for someone who love me before . :) and mungkin ini yang terakhir shery post about him . :) i just to tired nak menatapi semua ni lagi . and kalau boleh nak berhenti berharap .


kalau kita tepuk sebelah tangan mana nak berbunyi kan ? 


lagipon dia sendiri dah mengaku yang dia dah tak ada perasaan pape kat shery n only just as friend . It was enough for me to calm . :) Sekurang-kurangnya dia dah terus terang dan bersikap jujur . 


Man , i'm proud of you :) 


hummm sebab saya dah tenang i do not mean i'm not sad . saya masih lagi menyesal kenapa abaikan awak dulu . hummm like i say before .

Memang bukan jodoh . semua sudah tertulis oleh yang Maha Pencipta . Kita hanya boleh merancang . Allah saja yang menentukannya kan . Biarlah semua kenangan disimpan dijiwa kita masing-masing . :)



Okay guys . Here you go . Enjoy . XX

Hembusan angin bagai membawa berita..
Berita yang mengecewakanku..

Apa yang terjadi bukan yang ku impikan..
Namun ku tabahkan hati ini..


Sayangku..

Ku tahu kau tak ingin begini..
Tapi kau..sanggup lakukannya..
Betapa..hatiku hancur musnah berderaian/berderai..
Tidak seorang pun yang memahami hati dan perasaanku..

Kerna cintakanmu kujadi begini..
Kerna sayangkanmu kutelan semua..
Betapa hebatnya kau dihati ini..

Kenapa kau tak pernah fikirkan aku..
Kenapa si dia jadi pilihanmu..
Ku sedar siapa diriku di sisimu..
Disisimu..

Kuharap suatu hari kaukan mengerti kasih..
Siapa diriku di sisimu..
Pengorbananku bagai tak pernah dihargai..
Ia bagai angin yang berlalu..

Kenapa kau tak pernah fikirkan aku..
Kenapa si dia jadi pilihanmu..
Ku sedar siapa diriku di hatimu..
Kasih..

Kenapa kau tak pernah fikir hatiku..
Kenapa si dia jadi pilihanmu..
Ku sedar siapa diriku di sisimu..
Di sisimu..di sisimu..
Aku di sisimu..






Jun 20, 2012

I'm Fine ! الحمد لله

Assalamualaikum . hai . Alhamdulillah . harini shery dah okayy . tak macam semalam . yang macam orang meroyan hee . sampai dua entry dah cite pasal DIA je .hee :/


(baca semula klik je k)


Emm tapi syukur Alhamdulillah . tak tahu kenapa shery tiba tiba okay . mungkin Allah dah makburkan doa shery kot . supaya terima je . that ketentuan Ilahi :)


malam tadi dalam pukul 1lebih kot dia ada mesej shery . time nak bukak mesej tu . Ya Allah ! hanya Tuhan je yang tahu betapa mengeletarnya tangan shery . Jantung ni berdebar tak payah nak cakaplah beats fast like a train. tak tahu kenapa .Bila bukak je mesej tu.Alhamdulillah mesejnye sedap didengar dan lega dibaca . Bila baca tu . shery tahu dia tulis dengan sepenuh hati . Dan shery pon akan cuba redho dengan sepenuh hati . Dia mintak maaf sedangkan dia langsung tak buat salah apa apa pon kat shery. Shery pon sedar yang selama ni shery yang patut minta maaf sebab selama kitaorang bersama . shery yang selalu sakitkan hati dia . Dan Alhamdulillah dia maafkan . :)


just so you know . We're still friend . tak perlu kot macam orang orang lain yang bermusuh dengan EX dia sendiri . N shery pon tak pernah benci dia . Sumpah ! tak ada perasaan benci pon dalam hati ini. Macam shery cakap:


"macam mana shery nak benci seseorang yang penah bertahta dalam hati shery ni kan ? :) "

so tak mungkin sangat shery nak benci dia . no point , kitaorang pulak break up bukan sebab masing masing curang or apa .  :) biarkanlah dia menjalani hidup yang baru ? I must be strong ! like my friend say :


"Allah dah tentukan semuanya . mungkin Allah nak bagi shery seseorang yang lebih baik dari ini . Siapalah kita nak mempersoalkan semua tu"

Yes ! that true . credit to My Dearest FRiends . yang tak berhenti bagi shery sokongan . ilove you guys .
Alhamdulillah sebab Allah give them to me :) 


YOU !



saya rindu awak sangat sangat . mungkin saya tak harus , tapi saya lakukan . 




saya harap saya boleh lupakan awak sebagai mana awak lupakan saya . :)




saya mintak maaf
sebab no matter what saya akan sayang awak 
(until i've new boyfriend haha )


Dan kalau saya diberi pilihan . Saya tak melepaskan awak pergi . 

tapi ... 


saya tahu . kehidupan mesti di terus kan .


You ! 

saya menangis tapi bukan kerana perlukan awak balik .
bukan jugak sebab saya nak awak .
Tapi sebab saya dah sedar .
Saya perlu belajar cara untuk melepaskan awak dari hidup saya :)



saya jugak sedang melupakan semua kenangan yang lalu . 

Awak , saya akan cuba lupakan awak .
saya janji saya akan cuba untuk semuanya . saya juga akan cuba bahagia dengan melihat awak bahagia . 
Awak dah doakan saya kan ? jadi saya mesti boleh buat . 
Dengan izin Allah . saya pasti boleh buat . :)
Awak jaga diri okay . no matter what . saya akan sentiasa berdoa untuk awak  :)



Guys , the moral value dari shery ialah : 

Kalau korang sayang dia ,korang kena jaga dia betul betul . korang jangan pikir yang dia tiada perasaan . 
korang kena ingat balik kenangan bahagia anda dengan dia . susah senang nak bersama dengan dia ye . beringat laa hehe
emm okaylah korang . korang layan je picture kat bawah ni k teruskan meng-skroll . hehe
byebye XX










_Hati Buta Sebab 10 Perkara_

-1-

kamu mengenal Allah s.w.t , tetapi kamu TIDAK MENUNAIKAN HAKNYA .

-2-

kamu mencintai Rasulullah s.a.w tetapi MENOLAK SUNNAHNYA 

-3-

kamu membaca AL-Quran, tetapi kamu TIDAK BERAMAL DENGANNYA

-4-
kamu makan nikmat Allah s.w.t tetapi kamu TIDAK MENSYUKURI-NYA

-5-

kamu berkata SYAITAN itu musuh kamu tetapi kamu TIDAK MENENTANGNYA

-6-
kamu berkata SYURGA itu benar tetapi kamu TIDAK BERAMAL UNTUKNYA

-7-

kamu berkata NERAKA itu benar tetapi kamu TIDAK LARI DARIPADANYA

-8-
kamu berkata MATI itu benar tetapi kamu TIDAK BERSEDIA BAGINYA

-9-
kamu bangun dari tidur dan menceritakan keaiban manusia tetapi kamu LUPA KEAIBAN SENDIRI

-10-

kamu kebumikan mayat tetapi kamu TIDAK MENGAMBIL IKHTIBAR daripada mereka

Jun 19, 2012

Terima Hakikat

"kita akan bahagia apabila melihat orang yang kita cinta bahagia dengan orang yang dicintai"

PENIPU ! kenapa aku tak rasa macam tu ? aku SEDIH tapi aku tak BAHAGIA . kenapa ??? 
kenapa aku sedih bila tengok status Fesbok die sedang bahagia dengan orang lain . sepatutnye aku bahagia bila tengok die bahagia . ! hummm aku kena redo . semua ni ketentuan ilahi . dah dia bukan jodoh aku kan ?
Lagipon dia terlalu baik untuk aku . 

"lelaki yang baik hanya untuk wanita yang baik "

siapalah aku ? yang buta soal agama ni . aku tak layak untuk dia . memang tak pernah layak . Ya Allah terima kasih atas petunjuk yang telah kau berikan . sesungguhnya aku hanya seorang hambamu yang lemah . Ya Allah tabahkan hati aku untuk menerima semua cubaan dan dugaan yang telah kau berikan Ya Allah . :( 
Ya Allah jika sudah takdir yang aku memang tak akan pernah bahagia dengan mana mana lelaki di dunia ni aku redho . 



sebenarnya aku tgk kat Fb die . status yang kat bawah ni . yeee memang hati aku hacur . dan sejak pada harini semangat aku dah down . aku dah putus asa . aku dah xberdaya dah . andai saja aku bole hentak kepala aku kat dinding . kemudian aku hilang ingatan . see ? macam mudah kan ? tapi tak boleh . kehidupan bukanlah semudah ABC . :( 


Awak , saya cuba lupakan awak . saya dah delete semua tentang awak . macam yang ustaz azhar idrus cakap . saya dah cuba tak nak tengok awak . saya dah cuba lupakan semua tentang awak . tapi awak . sumpah . saya tak boleh . saya berdoa setiap malam sebelom saya tidur supaya Allah lupakan ingatan saya terhadap awak . tapi saya tak boleh . ingatan saya kpada awak lagi kuat . saya sendiri xtahan . saya dah penat . awak tolong pergi dari ingatan saya . tolong pergi dari hati saya . saya xnak ingat awak . YA ALLAH tolong aku ya Allah . 


Girl ,
you're the lucky lucky girl in this world . awak beruntung sangat sangat . awak beruntung sebab awak dapat die . die baik sangat . saya berani bersumpah yang awak tak akan menyesal dapat die . die orang yang saya kenal akan sentiasa jaga awak . bersama dengan awak dan die memang seorang yang sangat sangat setia . Dulu saya juga seorang yang sangat beruntung . Tapi disebabkan kesilapan saya semuanya berakhir . Saya menyesal tapi saya tahu saya kena redho . :) Awak , jaga die molek molek ye . die seorang yang sensitif . die seorang yang tak akan mengaku kalau die terluka . die jugak seorang yang tak pernah marah . kalau die sakit hati die akan pendam . die xkan cakap kat awak . ingat tu . Awak tolong jaga die sebaik baiknye . saya tak mampu nak jaga die . dan saya xpernah nak jaga hati die . saya memang sangat bodoh awak . saya harap awak takkan jadi bodoh .mcm saya  :)

Jun 18, 2012

Are you in love with someone and you know you in love when ... ?


Today I couldn't sleep. so I  renew my blog . 
With title "Are you in love with someone and you know you in love when...?" . 

This title to let you know if are you really in love with someone and you know you in love when ..?
So, let's us see ! :)


" you are in love "

When you are together with that special someone , 
you pretend to ignore that person.
But when that special someone is not around, you might look around to find them.

At that moment, you are in love.

Although there is someone else who always makes you laugh, 
your eyes and attention might go only to that special someone. 
Then, you are in love. 

Although that special someone was supposed to have called you long back, 
to let you know of their safe arrival, your phone is quiet. 
You are desperately waiting for the call ! 
At that moment, you are in love. 


If you are much more excited for One short e-mail from that special someone than other many long e-mails, 
you are in love.

When you find yourself as one who can't erase all the messages in your answering machine because of One message from that special someone. 
You are in love .


When you get a couple of free movie tickets, 
you would not hesitate One think of that special someone. 
Then, you are in love.


you keep telling yourself, ''that special someone is just frend'', 
but you realize that you can't avoid that persons special attraction. 
At that moment, you are in love.


When you are reading this page, 
if someone appears in your mind . 
Seriusly, you are in love !!!



" You know you in love when ... "

You fall asleep texting because you don’t want to say goodbye….

Doodle your first name with his/her last….

Your nightmares are usually about losing him/her…..

They make you forget your ex„„

When you finally understand what people mean when they say “you give me butterflies…”

Saying goodbye is the hardest thing to do…

You would give up forever just to touch that person…..

You close your eyes and picture forever with that person…

He/She can take away your breath without ever saying a word….

When the only thing he wants to change is your last name….

Someone asks you to marry them and you say ‘YES” without even thinking about it….

You’re having the worst day and just talking to him/her makes it better….

You regret never telling that person what they truly meant to you….

Every time you make a wish it somehow always consist of that one person…

You accidentally write his name all over your homework! That’s due next period….

Needing them becomes more than wanting them…

You can’t find the words to tell them how you feel…

You should be crying because of a million reasons but instead you’re smiling because of one! That special someone….

The one that broke your heart is the only one that can fix it…

They never give up on you and it keeps you going…

Your heart hurts because they won’t talk to you…..


_That's All . Thanks :) xx_

Jun 17, 2012

NAMA ISLAM NAMA INDAH DAN MAKSUD NAMA PEREMPUAN

(A)

NAMA === MAKSUD
A'idah ===Kembali berhari raya
A'ilah ===Family, ahli rumah
A'isyah ===Istri Rasulullah saw
A'yun=== Mata (jamak dari 'ainun)
Aabidah ===Tekun beribadah
Aafiya=== vigour/vitality
Aafiyah ===Sehat, selamat
Aamal=== Harapan-harapan
Aamilah=== Doer of (good) deeds, Righteous
Aamily=== Doer of (good) deeds, Righteous
Aaminah ===Dapat dipercaya, aman
Aathifah ===Belas kasih, perasaan
Aathirah=== Harum
Abadah ===Rajin beribadah
Abadi ===Yang Kekal
Abeer ===fragrance
Abharina=== Lautan kami
Abir ===fragrance
Abirah ===Wangi, harum
Abiyah=== Elok, mulia, lepas dr kehinaan
Absarina ===Penglihatan kami
Abyana ===Nyata, jelas
Abyati ===Sebaik-baik sajak
Abyatina ===Sebaik-baik sajak kami
Adabiah ====Kesopanan, beradab
Adara ===Virgin. Also an Greek name meaning beauty. Variants, Adar and Adra.
Adawiyah=== Ubat, penawar
Adeeba ===Cultured, civilised
Adelia ===Keadilan kita
Adibah ===Berpengetahuan, beradab
Adidah ===Sepadan
Adilah ===Adil seksama
Adlah=== Keadilan
Adlina=== Keadilan kita
Adni ===Salah satu nama syurga
Adra ===Virgin. Also an Greek name meaning beauty.
Adriana=== Nisbah
Afaf ===Kesucian, kemurnian, kesopanan, punya Harga diri
Afeefa ===honest, upright
Afia ===Tenaga, kekuatan
Afiah ===Kesejahteraan
Afifa ===honest, upright
Afifah ===Berbudi bahasa, punya harga diri, bermartabat tinggi
Afina ===(Orang) yang memaafkan
Afiqah=== Sangat pemurah, sangat berpengetahuan
Aflah ===Beruntung
Afnan=== Pepohonan Yang berbuah, Kecantikan/seri
Afra=== Malam 13 Purnama
Afrah=== Hiburan, kesenangan
Afraima ===Fertile
Afrin ===Praise, lucky
Afrina ===Putih kemerah-merahan
Afruz ===Menyukakan, menyenangkan
Afwan ===Kemaafan
Afza ===Membesar
Ahidah ===Janji
Ahlaam ===dreams
Ahlaiah=== Impian
Ahlam ===dreams
Aida ===Keberuntungan, imbalan, hadiah
Aiman ===Berkat, Yang bertuah, kanan
Aimuni=== Keberkatan
Aimy ===Keberkatan
Ain ===Mata
Aina ===Mempunyai mata yang cantik
Ainan ===Mata air
Ainani ===Dua buah mata air
Aini ===Spring; flower; source; choice
Ainiyah=== Pohon rimbun yang bersemi
Ainul ===Hayat Mata kehidupan
Ainul ===Mardhiah Nama bidadari yg tercantik disyurga untuk para syuhada
Ainun=== Mata
Airis ===Sejenis bunga - iris
Aisy ===Kemakmuran Hidup
 Aisyah=== Hidup bahagia
Aiyani ===Nisbah
Akidah ===Kuat, teguh
Akifah ===Wanita yang beri'tikaf di masjid
Akma ===Yang sempurna
Alani ===Ketinggian
Alanna ===Kami melunakkan
Alawiah ===Ketinggian
Aliah ===Yang tinggi
Alifah ===Ramah tamah dalam bersahabat
Alifat ===Teman pelipur, mesra
Alilah ===Yang memakai wewangian
Alimah ===Yang berpengetahuan
Alisha ===Protected by God
Aliya ===Tinggi, yang paling mulia
Aliyah ===Tinggi, yang paling mulia
Alma ===Pandai, terpelajar
Almas ===Berlian
Almira ===Putri
Alwani ===Warna-warni
Alya=== Ketinggian
Amal ===Cita-cita, harapan
Amalia ===Cita-cita
Amalina ===Lanjut usia
Amami ===Julanganku, Golonganku
Amanda ===Lovable
Amani=== Cita-cita, ketenanganku, keinginan, Kesejahteraanku
Amanina ===Cita-cita kami, harapan kami
Ambar ===camphor
Ameera ===princess
Amila=== Hopeful
Amili=== Yang melakukan (perkara yang betul)
Amimah ==Tubuh lenjang
Aminah ===Boleh dipercayai, dapat dipercaya
Amira=== princess
Amirah ===Puteri, ratu
Amjad=== Mulia, soleh, lebih mulia
Ammara=== A lady with strong Imaan; tolerant
Amnah=== Ketenangan
Amnani=== Ketenangan
Amni=== Ketenangan, Keamananku
Amniyah ===Cita-cita, hasrat
Anan ===Awan, cakrawala
Anaqah ===Cantik d n menarik
Anati=== Lemah lembutku
Anbar ===camphor
Aneesa ===Yang mesra, penglipur
Ani=== Masak ranum, kesopanan
Aniqah ===Cantik, lemah gemalai
Anisah ===Yang mesra, pelipur
Annur ===Cahaya
Anwah ===Lembut, hati-hati
Aqeela ===The best, the very best
Aqidah ===Kepercayaan, keimanan
Aqilah ===Cerdas, pandai
Arafah=== Padang Arafah
Arani ===Aku mimpi melihat diriku
Arbahah ===Nisbah
Arbanah ===Yang fasih
Ardini=== Isteri yang menyayangi
Areej ===fragrance
Arfa ===Yang tinggi, mulia
Arfah ===Gembira
Ariana ===Full of life
Aribah ===Cerdik, terpelajar
Arifah ===Yang mengetahui
Arikah=== Pelaminan
Arimi ===Yang besar
Arinah ===Cergas, giat
Ariqoh ===Baik budi, mulia asalnya
Arissa ===Azam, kuat
Arshiya=== Divine
Arwa ===Memberi minum sampai puas, segar, terpenuhi, menyenangkan
Asiah ===Nama isteri Firaun, obat
Asiilah=== Lemas dan Halus
Asilah ===Yang asli, yang mulia
Asimah=== Yang memelihara
Asirah ===Tawanan Perang
Asiyah=== Penawar hati
Asla=== Bergerak lunak
Aslah=== Yang lebih baik
Asma ===Ketinggian, putri Abu Bakar Ash Shiddiq ra
Asmahan ===Nama tokoh wanita
Asyura=== 10 Muharram
Athilah=== Murni, mulia
Athirah ===Yang utama, yang mulia
Athiyyah=== Pemberian
Atifa ===Affection, sympathy
Atifah ===Bersimpati, penyayang
Atikah ===Pemurah, berani, bersih, yang murni
Atiqah=== Yang mulia, yang dipilih
Atiya ===Gift
Atuf ===Penyayang
Audadi ===Kesayanganku
Auji ===Ketinggianku, puncakku
Aunah ===Pertolonganku
Auni ===Lemah lembutku, ketenangan, Ketetapanku
Awa ==Malaikat yang cantik, malam
Awadah ===Baik, lembut
Awatif ===Perasaan, kesayanganku
Awfiyah=== Berani, kuat
Ayah ===Sign; distinct
Ayesha=== Name of prophet Mohammad's (p.b.u.h.) wife
Azalia ===Kekal Abadi
Azeeza ===dear / powerful
Azhaar ===flowers
Azhar=== Bunga-bunga, Yang berseri, yang gemilang, lebih cerah
Aziemah ===Azam, kewajiban
Azimah ===Agung, mulia
Azita ===Nama putri Iran
Aziza ===A good friend, comrade
Azizah ===Sayang, berharga, kekuatan, dihormati, mulia
Azra ===Dara, perawan used for Maryam/Mary
Azyan ===Perhiasan
Azza ===Perhiasan
Azzah ===Young, female gazelle
Azzalea ===Kekal Abadi

(B)


NAMA ===MAKSUD
Ba'inah===Yang nyata
Bada'ah=== Permulaan
Bada'i ===Keindahan2
Badi'a ===Unprecedented, admirable, unique
Badiah=== Indah, tak ada bandingnya, cantik
Badihah ===Cepat memahami
Badilah ===Mulia, pengganti
Badirah ===Bulan purnama
Badiyah=== Pedesaan, nyata
Badr ===Bulan penuh
Badra ===Full moon
Badriah ===Cantik seperti bulan purnama
Badrina ===Bulan kami Badriya,
Badriyah=== Bulan penuh, bulan purnama, wali
Badriyyah=== Resembling the full moon
Baheera=== Dazzling, brilliant
Bahia=== Manis
Bahiah ===Gemilang, berseri
Bahijah=== Bahagia, gembira, kesenangan, keindahan
Bahirah ===Cantik, berseri, elok, indah
Bahithah Pencari
Bahiya=== Beautiful, radiant
Bahiyah ===Cemerlang, indah
Bahja ===Kebahagiaan
Bahjah ===Keindahan, keriangan, kesenangan
Bahjan ===Rupawan, Cemerlang
Bahriah ===Kecantikan, kilauan
Baiduri ===Permata
Baiyinah ===Bukti
Bakhitah ===Orang yang beruntung
Bakizah ===Suci, wangi, Permata
Bakriyah ===Berani, perawan
Baligha=== Penuh perasaan, pandai, fasih berbicara
Balighah=== Bijak
Balilah ===Nama isteri Nabi Sulaiman
Ballanah ===Titisan embun
Balqis ===Name of the Queen of Sheba
Banan ===Delicate, finger tips
Bananah=== Ujung jari-jemari
Baqiyah ===Yang tidak bersalah, yang bersih
Baraka=== White one
Bari'ah ===Excelling
Bariah ===Sejuk, tenang
Baridah=== Lapang dada
Barika ===Bloom, be successful
Barirah ===Alim, baik hati
Barizah=== Yang bijak, menonjol
Barkha=== Rain
Barniyah ===Cerdik, suci
Barokah=== Berkah
Basha'ir ===Kabar baik
Bashasha ===Kebahagiaan, kegembiraan
Basheera ===Bringer of good tidings, joy
Bashira ===Kabar baik
Bashirah ===Bijaksana, berakal
Basilah=== Berani
Basima ===Selalu tersenyum
Basimah=== Smiling
Basirah ===Kesenangan, keluasan
Basmah ===A smile
Bassamah ===Selalu senyum
Bastah ===Yang lapang
Basyirah ===Penyampai berita gembira
Batrisya=== Cerdik, pintar
Batrisyia ===Cerdik, pintar
Batul ===Ascetic virgin
Bayati=== Nisbah
Bayyinah=== Bukti, dalil
Bazilah=== Yang pintar
Bazla=== Yang bijak
Benazir=== Uncomparable
Bilah ===Izzah Wangi dan mulia
Bilqis=== Permaisuri Sheba, nama ratu Sheeba yang masuk Islam
Bisyarah ===Berita gembira
Budur ===Bulan penuh
Buraidah=== Dingin
Burairah ===Berbakti, berbuat baik
Burdah ===Mantel
Burhanah ===Alasan yang baik
Bushra ===Good Omen
Busra=== Kesegaran
Bussaina=== Cantik menarik
Bustan ===Taman, kebun
Busyra ===Berita baik, kabar gembira
Buthaynah=== Of beautiful and tender body

(C)


NAMA === MAKSUD
Cala ===Castle
Cantara ===Small bridge

(D)


NAMA ===MAKSUD
Da'amah=== Tiang, Pilar
Da'imah=== Tetap, Langgeng
Da'iyah ===Juru dakwah
Da'wah ===Seruan, panggilan, ajakan, jamuan
Dabayinah=== Nisbah
Dafinah ===Kekayaan yang tersembunyi
Dahab=== Gold
Dahimah ===Kuat, tangkas
Dahiyah ===Pintar
Dahlia ===Nama sejenis bunga
Dahmani ===Nisbah Daimah,
Dalal ===Petunjuk, manja, memanjakan
Dalia ===Pohon anggur, sejenis bunga - dahlia
Dalidah ===Keturunan mulia
Dalila=== Petunjuk, dalil, alasan
Dalilah=== Petunjuk, bukti
Dalilati ===Pemimpin
Dalili ===Pemimpin
Daliyah ===Pohon anggur
Damia ===Kebijakan
Danah ===Batu yang bernilai tinggi
Dania ===Hampir
Daniah=== Buah yang mudah dipetik
Daniyah ===Dekat sekali, Buah yang mudah dipetik
Darayani ===Mengetahui
Dariah ===Yang mengetahui, lembah lembut
Darin=== Nama Bunga
Darina ===Nama suatu bunga
Darirah ===Singap dan lembut
Dariyah ===lemah lembut
Darsah=== Faham, hafal
Darwisyah=== Ahli tasawuf
Daulah=== Kerajaan
Dawama ===Berkekalan
Dawamah ===Terus menerus
Dayana ===Yang gagah perkasa
Dayani ===Patuh, taat
Deeba ===Silk
Delisha=== Happy and make others happy
Dhabitah ===Cakap, kuat ingatan
Dhamanah ===Jaminan
Dhamirah=== Jiwa
Dhaniyah ===Yang bertambah, yang bermutu
Dhia ===Sinaran
Dhobithoh ===Yang kuat, cermat
Dhofwatul'===aisy Kesenangan dan kelapangan hidup
Dhohikah ===Yang suka tertawa, batu putih diatas gunung
Dhohwah ===Waktu Dhuha
Dhoifah ===Tamu
Dholi'ah ===Keras dan kuat
Dhuha=== Forenoon
Di'amah=== Tiang, pilar
Dian=== Cahaya
Dianah=== Agama
Dina ===Keagamaan
Dinah=== Ketaatan, adat
Dinar=== Wang emas
Diyanah=== Agama
Duha ===Forenoon
Durar ===Batu permata, Mutiara
Durrah=== Mutiara
Durriyah ===Mutiara, cahaya mutiara, cemerlang, cerdas
Durrotul ===Hikmah Mutiara hikmah
Durrotun ===Nashihah Mutiara nasehat
Duwaijah ===Panutan, teladan
Dza'iqah ===Merasaka
Dzahabiyah=== Memiliki sifat emas
Dzaibah=== Menghalau
Dzakirah ===Yang mengingati Allah (dari pkataan zikir)
Dzakiroh ===Ingatan, kuat hafalan, berdzikir
Dzakiyah ===Pandai, cerdas, murah padam
Dzari'ah ===Jalan, wasilah
Dzihni ===Pemahamanku, pengertianku
Dzihniyah ===Menurut akal

(E)
NAMA ===MAKSUD
Eryna ===Beautiful

(F)


NAMA === MAKSUD
Fa'idah=== Untung, laba
Fa'idh ===Melimpah, mengalir Faidah,
Fa'iqoh ===Mengungguli
Faadhilah ===Yang Mulia
Fadhilah ===Kemuliaan, kelebihan, keutamaan
Fadhlah=== Mulia
Fadiah=== Pembela
Fadilah ===Virtuous, outstanding, superior, cultured and refined
Fadiyah ===Menyelamatkan, tebusan
Fadwa ===Name derived from self - sacrifice
Fadwah ===Penyelamat, pengorbanan suci, penebus
Faeezah=== Pemimpin
Faghira=== Bunga melur
Fahima=== Yang memahami
Fahimah ===Yang bijak, memahami
Fahmidah=== Cerdik, bijak
Faihanah=== Harum, wangi
Faiqa ===Terkenal, terkemuka, bangun
Faiqah=== Paling baik
Faiqihah ===Pandai, pintar Faiqoh,
Fairuz ===Batu permata yang berwarna biru agak kehijau-hijauan
Faiza ===Gain
Faizah ===Menang, sukses
Faizia ===Successful
Fajriyah ===Cahaya terang
Fakhira ===Agung, termasyur
Fakhirah ===Kebanggaan
Fakhrani ===Nisbah
Fakhriah=== Kemegahan
Fakhriyah=== Kebanggaan
Falak=== Star
Falilah ===Yang beruntung
Faqihah=== Cerdik
Farah=== Joy
Farha ===Bahagia
Farhah ===Kegirangan
Farhana=== Riang gembira, senang
Farhanah ===Riang gembira, bergembira, senang
Fari'ah==== Tinggi, mulia
Faridah ===Unique, matchless, precious pearl or gem
Fariha=== (Dia) merasa gembira
Farihah ===Happy, joyful, cheerful, glad
Farisah=== Pengemudi mahir
Farizah ===Jelas
Farwizah=== Menang, berjaya
Farzana=== Bijak, pandai
Farzanah ===Petunjuk agung
Fashahah ===Fasih berbicara
Fasihah ===Fasih bercakap
Fatanah ===Kebijaksanaan
Fataniah=== Bijak
Fathiah ===Pembukaan, kemenangan
Fatihah=== Pembuka
Fatima ===Name of phophet Mohammad's (p.b.u.h.) daughter
Fatimah ===Accustom; Daughter of the Prophet (pbuh)
Fatin ===Captivating, alluring, enchanting
Fatinah ===Bijaksana, mengagumkan, menarik perhatian
Fatini ===Bijaksana
Fatnin=== Bijak
Fatnun=== Bijak
Fatunah=== Bijak
Faudah ===Buah hati
Fauzah ===Berjaya,berhasil
Fauziah=== Cerdas
Fauziyah=== Kemenangan
Fawziyyah=== Successful, victorious
Fazia ===Successful, victorious
Fellah ===Arabian jasmine
Fikriyah ===Bijak, pandai, pemikiran
Filzah ===Belahan jiwa
Firdaus ===Nama surga tertinggi
Firdaws=== Highest garden in Paradise
Firjani ===Hilang duka
Firuz ===Yang indah
Firyal ===Nama Putri kerajaan Mesir
Firzanah ===Pintar, bijak
Fitriyah ===Fitrah kemanusiaan
Fityah ===Orang muda
Fityati=== Orang muda


(G)

NAMA=== MAKSUD
Ghada=== Gadis Muda
Ghadah ===Beautiful
Ghadat ===Lembut, halus
Ghaida ===Berawan
Ghaisani ===Cantik dan muda
Ghaliah ===Yang mahal, berharga
Ghalibah ===Menang
Ghaliyah ===Fragrant
Ghaliyati ===Yang mahal
Ghamirah=== Yang mengembara
Ghaniah ===Yang cantik
Ghanimah ===Yang menang, penghasilan (kasab)
Ghaniyah ===Pretty girl, beautiful woman, beauty
Ghassani=== Cantik
Ghauthiah=== Pertolongan
Ghayda ===Young and delicate
Ghazala ===Deer
Ghazalah=== Matahari terbit
Ghaziah ===Pejuang
Ghazlina ===Tenunan
Ghazwani=== Kepahlawanan
Ghibthoh ===Baik keadaannya
Ghina ===Kekayaan
Ghisyawah ===Tutupan, akhir
Ghobiroh=== Yang lalu
Ghodah ===Yang lemah gemulai
Ghodir ===Sungai, sumur yg bermulut lebar
Ghodziyah ===Menyenangkan
Ghoniyyah=== Kaya
Ghufrani=== Keampunan
Ghundurah ===Bahagia, muda
Ghunwah=== Nyanyian
Ghurrah=== Putih berseri
Ghusni=== Ranting
Ghusun ===Branches of a tree
Gul ===Flower
Gulnar=== Bunga ( Persian)

(H)


NAMA=== MAKSUD
Habbati=== Nisbah Habibah Kekasih, kesayangan
Habeeba ==="a comrade, a friend"
Habibah ===Beloved, sweetheart, darling
Habrah ===Sukacita
Habriyah ===Pintar
Hadharah ===Kemajuan
Hadirah ===Pandai, bijak
Hadiya ===Guide to righteousness
Hadiyah ===Pemberian, hadiah, pemberi petunjuk
Hadiyyah=== A gift
Hafawati ===Sambutanku yang hangat
Hafeeza ===Protector
Hafidah ===Cucu
Hafidhah=== Pemelihara, penghafal
Hafiy ===Yang memuliakan
Hafiya ===Sangat baik
Hafiyah ===Sambutan yang hangat
Hafizah=== Pemelihara, penghafal
Hafni ===Nisbah
Hafsa ===cub
Hafsah ===Nama istri Nabi
Hafsyah ===Istri Rasulullah SAW
Hafthah ===Preserved, protected
Hafziyah ===Nisbah
Haidah ===Adil, jujur
Haifa ===Perempuan yg langsing
Haimanah ===Penguasaan
Hajar=== Nama ibu Nabi Ismail, istri Nabi Ibrahim As
Hajidah ===Yang rajin sembahyang malam
Hakimah ===Arif, Yang bijaksana
Haliah ===Yang memakai perhiasan
Halifah ===Perjanjian, persahabatan
Halilah ===Wanita keluarga
Halili ===Nisbah, halal
Halimah=== Lemah lembut, penyantun, sabar dan berakal
Halumah ===Pemaaf, penyabar
Halwa=== Yang manis, menarik
Hamamah ===Burung merpati
Hamani=== Memberi semangat
Hamdah ===Pujian
Hamdiyah ===Nisbah, terpuji
Hamidah ===Yang terpuji, selalu memuji Alloh, bertahmid
Hamimah=== Kawan setia
Hamizah ===Riang, gembira, yang bijaksana
Hammadah ===Bijak memuji
Hamra=== Kemerah-merahan
Hamudah ===Terpuji
Hana ===Kebahagiaan, rezeki tanpa kepayahan
Hanan=== Kesayangan, kecintaan, rezki, berkah
Hanifah ===Yang lurus, beriman, muslimah yang teguh
Hanina ===Rindu
Haninah=== Penyayang
Hanini=== Kerinduan
Hanisah ===Yang takwa
Haniyah ===Kegirangan
Hannah ===Kasih sayang
Hannani=== Kesayanganku, kecintaanku
Hanun ===Kesayangan
Hanunah=== Penyayang
Hanzalah ===Disegani, di hormati
Hariyah ===Yang layak, yang patut
Harizah ===Kubu, benteng
Hasanah ===Yang baik, kebaikan
Haseena ==="Pretty, beautiful"
Hashinah=== Benteng yang kuat
Hasibah ===Keturunan baik-baik
Hasna ===Cantik
Hasnah ===Yang baik
Hasya ===Kesempurnaan
Hasyimah ===Sopan, beradab, berakhlak
Hawa=== Nama isteri Nabi Adam
Hawani ===Ibu penyayang
Hawilah ===Penjamin, pemelihara
Hayam ===Deliriously in love
Hayani ===Hidup
Hayat ===Kehidupan
Hayati ===Jiwa, hidup, kehidupanku
Hayfa ===Lembut suaranya
Hazimah ===Yang tegas, wanita yang sangat teliti
Haziqah ===Yang cerdik, pandai
Hazirah ===Pilihan yang terbaik
Haziyah ===Suka orang lain, yang di puji, yang disayangi
Hazwani=== Pemberianku
Heena ===Mehindi
Hessa ===Destiny
Hibah ===Gift
Hibriyah=== Kecantikan, keindahan
Hidanah=== Damai, tenang
Hidayah=== Petunjuk Allah
Hidayati=== Petunjuk Allah
Hidni ===Subur
Hijanah ===Keturunan yang mulia
Hilalah=== Bulan sabit
Hilmiyah ===Lembut, sopan
Himanah=== Memberi semangat
Himayah ===Terpelihara, terjaga
Hind ===Proper name
Hindun ===Kerinduan asmara, sahabat wanita
Hisanah ===Cantik
Hubwah=== Pemberian
Huda ===Petunjuk kepada kebenaran
Hudiya ===Diberi petunjuk
Hudna ===Kembali ke pangkal jln, bertaubat
Hudnati=== Damai
Hulwah ===Manis
Huma ===Bird who brings joy
Humaira=== Berpipi merah
Huraiyah=== Bidadari
Huriya ===Peri, bidadari
Huriyah ===Bermata elok, Pengikut setia
Huriyyah ===Angel
Husn ===Beauty
Husna ===Beautiful
Husniah ===Indah
Husniyah ===Beautiful
Husnul ===Khotimah Kesudahan yang baik

(I)


NAMA=== MAKSUD
Ibadah, ===amal yg diridloi Alloh
Ibnah ===Anak perempuan
Ibrisim ===Sutera
Ibriz ===Eams murni
Ibroh ===Pengajaran
Ibtihaj ===JIbtihal Mohon kepada Allah, permohonan
Ibtisam ===Senyuman
Iffah ===Tahu harga diri
Iffat=== Kesucian, kemurnian, kesopanan, kesederhanaan, Kehormatan diri
Iftikhar=== Kehormatan, pembawa kehormatan, Kebanggaan
Iftinan=== Mengagumkan, menarik perhatian
Ikbar ===Mengagumkan
Ikhtiar ===Upaya dan usaha pilihan
Iklil ===Mahkota
Ikram ===Honor, hospitality, generosity
Ilham ===Intuition
Iman ===Faith, belief
Imanina=== Iman kami
Imarah ===Pembangunan, kemakmuran
Imtinan ===Anugrah Illahi
Imtithal ===Polite obedience
In'aan ===Pemberian kenikmatan
In'am ===Kindness, benefaction, bestowal
Inan ===Tali kendali
Inas=== Kebaikan, keramah-tamahan, Kelembutan
Inaya ===Concern; solicitude
Inayah ===Perlindungan
Inayat ===Kindness
Inshaf ===Kesadaran
Insyirah ===Kegembiraan, Kelegaan hati
Intisar ===Keberhasilan, kemenangan
Intishar=== Kemenangan
Irbah ===Pikiran tajam, akal
Irdina ===Kehormatan kami, kebajikan/keberkatan
Iris ===Sejenis bunga
Irtiyah ===Kesenangan
Is'aaf ===Pertolongan
Is'ad ===Yang membahagiakan, Beroleh taufiq
Ishmah ===Terhindar dr dosa
Ishraq=== Cahaya, sinar
Ismah ===Terhindar dari dosa
Istiqamah ===Kelurusan, ketulusan
Itidal ===Keseimbangan, Seimbang
Itimad ===Percaya, Kepercayaan
Izdihar ===Berkilau, Perkembangan, kemajuan
Izyan=== Perhiasan
Izzah=== Mulia

(J)


NAMA=== MAKSUD
Ja'izah=== Ijazah, piala
Jabiroh ===Penyambung patah tulang
Jadawil ===Sungai2 kecil
Jadzwah=== Bara yg menyala
Jahanara ===Queen of universe
Jahroh=== Dengan terang/ nyata
Jalilah ===Mulia, agung
Jamaliah=== Kecantikanku
Jameela ===Beautiful, graceful, lovely
Jamilah ===Cantik
Janan ===Heart, soul
Jasmin=== Bunga melati
Jaudah ===Indah, utama
Jauharah ===Batu permata
Jauza ===Nama bintang
Jauzah=== Kenari
Jawhara ===Mutiara
Jihan ===Nama tokoh wanita, Kemegahan
Jinan ===Surga-surga
Johara ===Jewel
Juhainah=== Taman, kebun
Juhairah ===Nyaring, lantang
Jumanah=== Mutiara
Junainah ===Taman, kebun
Junnah ===Perisai
Juwairiyah=== Nama wanita, gadis kecil

(K)


NAMA=== MAKSUD
Kabiroh=== Besar
Kadhimah=== Yang dapat menahan diri
Kadziyah=== Pohon berbunga memanjang harum baunya
Kahilah ===Matanya dicelak
Kahla ===Bola matanya hitam pekat, Dewasa
Kaisara ===Permaisuri
Kalafah=== Kecintaan
Kaleela ===Sweetheart, beloved
Kalilah ===Lemah
Kamila=== Perfect
Kamilah ===Lengkap, sempurna
Kamilia ===Pepohonan yang selalu hijau
Kareema ===Generous, noble
Karida ===Untouched
Karimah=== Mulia
Kausar ===Sebuah kolam di surga
Kautsar ===Kenikmatan yang banyak
Kawakib ===Bintang-bintang
Kawthar ===River in Paradise
Kazhimah=== Dapat menahan diri
Keisha ===Hidup dalam keadaan baik. Varian dari Aisha.
Keysha ===Hidup dalam keadaan baik. Varian dari Aisha.
Khadeeja ===First wife of the Prophet (pbuh)
Khadijah ===Istri Rasulullah SAW
Khairiah ===Kebaikan
Khairina ===Kebaikan
Khairoh=== Baik hati
Khairunnisa ===Sebaik-baik wanita
Khaizuran ===Ketua, pemimpin
Khaizuronah ===Nama ibu Khalifah Harun Al Rasyid
Khalda'=== Langgeng
Khaleeda ===Abadi
Khalidah=== Immortal
Khalilah ===Kesayangan
Khalishah ===Murni
Khansa ===Nama pujangga Islam perempuan terdahulu, seorang pejuang Muslimah
Kharidah ===Anak gadis
Khathibah ===Ahli pidato
Khatimah=== Penutup, pengakhiran
Khaulah ===Sahabat wanita terkenal, rusa betina
Khayla ===Cantik
Khayriyyah ===Charitable, good
Khazinah ===Harta yang tersimpan
Khotibah=== Ahli pidato
Khotimah ===Penutup, Pengakhiran
Khulaidah=== Langgeng
Khulud ===Immortality
Khuzaimah ===Tali kendali
Kulthum=== Daughter of the Prophet (pbuh)

(L)


NAMA=== MAKSUD
La'ali' ===Permata-permata, mutiara
La'ihah ===Yang lahir, nyata
La'iqoh ===Patut, layak
Labibah ===Sehat akal dan cerdik
Labitsah ===Yang tinggal di suatu tempat
Ladzidzah ===Sedap, lezat
Laela=== Malam yang gelap
Lafifah ===Berkumpul, bercampur
Laila ===Nama orang Arab terdahulu, kerinduan, malam yg gelap
Laimun=== Buah jeruk yang manis
Lam'a ===Berkilau
Lama ===Darkness of lips
Lamees ===Soft to the touch
Latafat ===Variety
Lathifah ===Lemah lembut
Latifah ===Gentle, kind, pleasant
Layanah=== Kehalusan, kelemasan
Leena ===A devoted one, tender
Lily ===Sejenis bunga
Lina ===Tender
Lubna=== Buah kenitu
Lujmah ===Bukit yang datar
Luqyana ===Perjumpaan kita
Luthfiyah ===Lemah lembut


(M)

NAMA=== MAKSUD
Ma'ali ===Tinggi
Ma'dzanah=== Menara tempat adzan sholat
Ma'ijah ===Yang berombak, bergelombang
Ma'iyah ===Kebersamaan
Ma'munah ===Dipercaya
Mabrukah ===Dapat berkah
Maghfirah=== Pengampunan
Mahasin ===Kebaikan, kebajikan
Mahbubah ===Disenangi, dicintai
Mahdiyah ===Yang mendapat hidayah
Maheem=== Bulan penuh Mahfudhah,
Mahfuzhah ===Terpelihara
Mahirah=== Pandai, cakap
Mahjabeen ===Moon like
Maimanah=== Keberkahan
Maimunah ===Beruntung, keberuntungan, diberkahi Allah
Maisarah ===Ketenangan, nyaman, kemakmuran, kekayaan
Maisun ===Berwajah dan bertubuh cantik
Maizah=== Discerning
Majeeda ===Glorious
Majidah=== Mulia
Makarim ===Kebaikan hati
Maknunah ===Menutup muka karena malu
Malaeka ===Bidadari
Malak ===Angel
Malihah ===Cantik
Malika ===Pemilik
Manal ===Attainment, achievement
Manar=== Guiding light
Mani'ah ===Mulia, kuat
Maqbulah ===Diterima permintaannya
Maram ===Asperation
Mardhiyah ===Mendapat keridhoan Allah
Mariah ===Isteri Rasulullah SAW, yang indah
Mariam === Nama ibu nabi Isa Arabic form of Mary
Marissa=== Seorang yg bersopan santun
Maritza ===Diberkati
Marsya ===Subur
Marwa ===Berhati-hati dalam memikirkan
Marwah=== Bukit Marwah di Masjidil Haram
Maryam ===Nama ibu Nabi Isa); Arabic form of Mary
Mas'ouda ===Happy, lucky, fortunate
Masarrah ===Kesenangan
Mashumah ===Bebas dari dosa
Masikah ===Nama wanita sahabat nabi
Masyithoh ===Yang mati syahid oleh Fir'aun
Mawaddah ===Cinta kasih
Mawahib ===Bakat, kemampuan, ketangkasan
Mawiyah ===The essence of life
May ===Old Arabic name
Mayesa=== Penampilannya membanggakan
Maymunah ===Auspicious, blessed
Maysun ===Of beautiful face and body
Mayyadah ===To walk with a proud, swinging gait
Mazaya=== Istimewa
Maznah ===Gemilang
Mehar ==="Kindness, grace"
Meharunnisa ===Kind
Mehbooba=== A friend
Mu'minah ===Beriman
Mu'nisah ===Teman yang menyenangkan
Muazarah=== Bantuan, pertolongan
Mudhiah ===Menyinari
Mudrikah=== Dapat memahami
Mufeeda=== Useful
Mufidah ===Memberi manfaat
Muhajirah ===Yang berhijrah
Mukhbitah=== Tunduk patuh
Mumtaz ===Istimewa
Muna=== Cita-cita, keinginan
Munibah ===B rinabah (Taubat) pada Alloh
Munifah ===Kedudukan yang tinggi - menonjol
Munira ===Hiasan cahaya, penerang
Munirah ===Bercahaya
Muqsithah ===Yang berbuat adil
Muslimah ===Beragama Islam
Mustajabah ===Terkabul do'anya
Muthi'ah ===Taat
Muthmainnah ===Tenang, Tentram
Muznah ===Berdandan bagus

(N)


NAMA=== MAKSUD
Na'amah ===Burung unta
Na'ifah ===Kedudukan tinggi
Na'ila ===Orang yang sukses
Na'mah=== Halus, lunak
Naaila ===Sesuatu yg istimewa
Naaz=== Pride
Naazneen ===Cantik
Nabighah ===Kenamaan, besar, mulia
Nabihah ===Cerdik, mulia
Nabila ===Ningrat, mulia, luhur
Nabilah=== Cerdik, mahir
Nabilia ===Kedermawanan
Nada=== Embun di pagi hari
Nadha=== Embun di pagi hari
Nadhifah=== Bersih
Nadhira ===Yang berseri-seri
Nadia Awal ===mula sesuatu, pembawa kesetiaan
Nadiah Awal ===mula sesuatu, pembawa kesetiaan
Nadimah ===Teman akrab
Nadira=== Khusus, unik
Nadirah ===Jarang
Nadiyah ===Awal mula sesuatu, pembawa kesetiaan
Nadzifah ===Bersih
Nafhah=== Aroma yang melegakan hati
Nafi'ah=== Bermanfaat
Nafilah ===Ibadah tambahan
Nafisah ===Yang amat berharga; berkedudukan tinggi
Naflah=== Bunga matahari
Nageena=== Diamond
Nahilah ===Yang menyumbangkan ilmu dan adab
Nahiyah ===Pelaksana larangan (pencegah), larangan
Nahiyyah=== Pelaksana larangan (pencegah), larangan
Nahla=== Minuman Naifah,
Nailah ===Yang suka memberi
Naimah=== Kenikmatan, halus, lunak
Najah ===Keselamatan, Kemenangan
Najat ===Safety
Najdah=== Bantuan
Najeeba ===Of noble birth
Najiah ===Selamat
Najibah ===Bernilai, mulia, utama
Najiyah=== Safe
Najla ===Of wide eyes
Najla'=== Yang bermata elok, Yang baik keturunannya
Najmah=== Bintang
Najwa ===Berbisik-bisikan
Najya ===Victorious
Naqiyah ===Jernih
Naqiyyah ===Jernih
Nashida ===Student
Nashita ===Energetic, full of life
Nashwa=== Fragrance, perfume, that which intoxicates
Nasiha ===One who gives valuable advice
Nasira ===Victorious, helper
Nasmah ===Angin sepai-sepoi
Nasyiah ===Perkembangan
Nathifa ===Clean, pure
Natrah ===Happy
Naurah=== Bunga
Nawad ===Awal mula dari sesuatu
Nawal ===Gift
Nawar ===Flower
Nazahah ===Purity, righteousness, honesty
Nazihah ===Bersih dari noda
Nazima ===Poetess
Nazirah ===Like, equal, matching
Nazma ===Star
Nazurah ===Pemimpin Yang Disegani
Neelopher ===A blue lotus flower
Ni'mah ===Blessing, loan
Nibal ===Arrows
Nibras ===Pelita, pemberani, ujung tombak
Nida ===Call
Nida' ===Seruan
Nihal ===Minum dari sumber air
Nikmah ===Kenikmatan
Nisrin ===Harum bunga mawar
Nisrina ===Bunga mawar putih
Noor ===Cahaya
Noorjahan=== Light of the world
Nouf ===Highest point on a mountain
Nud-ah=== Pelangi, cahaya matahari ketika terbit atau terbenam
Nudhar ===Gold
Nufah ===Yang sempurna tinggi dan kecantikannya
Nuha ===Intelligence
Numa ===Beautiful and pleasant
Nur ===Cahaya
Nur Aini ===Cahaya mataku
Nurain=== Cahaya mata
Nurjannah ===Cahaya surga
Nurjihan=== Nama tokoh perempuan
Nurul=== Cahaya
Nurulain ===Cahaya mata
Nusrat=== Victory
Nuzhah=== Rekreasi

(P)


NAMA=== MAKSUD
Putri ===Puteri

(Q)


NAMA=== MAKSUD
Qa'niah ===Merasa puas dan rela
Qaireen ===Kebaikan
Qairina=== Kebaikan
Qaisara ===Permaisuri
Qaisarah=== Permaisuri
Qamar=== Bulan
Qamariyah=== Berdasarkan bulan
Qanitah ===Taat, berbakti, sholat lama berdiri
Qariah=== Pembaca
Qaribah=== Dekat
Qarirah ===Pandangan yg sejuk
Qasamah ===Keindahan dan kecantikan
Qasrina ===Istana
Qatrunnada ===Tetesan embun
Qiblah ===Tempat sholat
Qiladah ===Kalung, perhiasan
Qimah ===Harga sesuatu, kadarnya
Qismah ===Bagian, nasib
Qistina ===Keadilan
Qisya ===Hidup dalam keadaan baik. Varian dari Aisha.
Qithmir ===Kulit ari
Qoidah ===Pemimpin
Qomar ===Bulan
Qomariah=== Berdasar bulan
Qoni'ah=== Merasa puas dan rela
Qonitah ===Taat, Berbakti, Shalat lama berdiri
Qoriah ===Pembaca
Qoribah ===Dekat
Qorirah ===Pandangan yang sejuk
Qosamah ===Keindahan dan kecantikan
Qubilah ===Concord
Qurratu'ain ===Sedap dipandang mata

(R)


NAMA ===MAKSUD
Rabab ===Musik instrumen Arab
Rababah=== Mega putih
Rabbiya ===Angin sejuk di musim semi
Rabi'ah ===Yang ke 4
Rabia ==="Popular, Famous, divine"
Rabihah ===Tanah yg tinggi
Radeyah ===Content, satisfied
Radhiyah ===Ridlo
Radhwa ===A mountain in Medina

Radwa=== Kesukaan, kepuasan
Rafi'ah=== Derajatnya tinggi
Rafidah ===Papan atap, pemberi pertolongan
Rafifah ===Berakhlak baik
Rafilah ===Anggun, mewah
Raghad ===Nyaman, kenyamanan
Raghd ===Pleasant
Rahadatul ==='Aisy Kemakmuran hidup
Rahidah ===Lembut
Rahifah ===Tipis
Rahimah ===Merciful, compassionate
Rahmah ===Kasih sayang
Raidah ===Angin yg bertiup dgn lembut, pemimpin
Raihanah ===Tanaman yang harum, perempuan yg luhur
Raiqah ===Bening, murni
Raisha ===Pemimpin Raja,
Rajihah ===Mantap timbangannya
Rajiyyah ===Yang diharapkan
Rakizah ===Emas, perak dlm tanah
Ramizah=== Orang yg terhormat
Ramlah ===Tokoh sahabat wanita
Ramziyah=== Isyarat
Rana ===To gaze, look
Rand ===Tree of good scent
Raniah ===Mempesona
Raninah ===Gemerincingan
Raniyah ===Gazing
Rannan ===Gemerincing
Raqiqah ===Lembut
Raqwan ===Kemajuan
Rasanah ===Tempat pemberhentian
Rasha ===Young gazelle
Rasheeda=== Wise, mature
Rasmiyah ===Secara resmi
Rasyadah=== Petunjuk jalan yg lurus
Rasyidah ===Mendapat petunjuk
Rasyiqah=== Bentuk tubuh yg indah
Raudhah=== Taman
Rawdha=== Garden
Rawiyah ===Transmitter of ancient Arabic poetry
Rayya ===Sated with drink
Razinah ===Serius dlm perilaku
Reem ===Gazelle
Rida ===Favored by God
Rif'at ===Tinggi martabatnya
Rifa ===Setuju, mufakat
Rifdah=== Pemberi pertolongan
Rihab ===Luas dan lebar
Riham=== Hujan gerimis yang berkepanjangan
Rihana ===Sweet basil
Rima ===White antelope
Rizqah ===Rezeki, kurniaan Allah
Robi'ah ===Yang keempat
Rodhiyah=== Ridho
Rofi'ah ===Derajatnya tinggi
Rofidah=== Papan atap, Pemberi pertolongan
Rofifah=== Berahlak baik
Rofilah ===Anggun, mewah Rohadatul
Rojihah ===Mantap timbangannya
Rojiyyah ===Yang diharapkan
Romizah ===Orang yang terhormat
Roninah ===Gemerincing
Roqiqoh ===Lembut
Rosmiyah ===Secara resmi
Rosyadah=== Petunjuk jalan lurus
Rosyiqoh ===Bentuk tubuh yang indah
Rozinah ===Serius dalam perilaku
Rubeina ===Bright
Rudainah=== Yang memintal benang
Rukan ===Steady, confident
Ruksana ===Beautiful
Ruqayah ===Kemajuan, nama putri Nabi SAW
Ruqayyah ===Gentle; Daughter of the Prophet (pbuh)
Rusydah ===Petunjuk jalan lurus
Ruwaidah=== Berhati-hati, perlahan-lahan
Ruwaydah ===Walking gently


(S)

NAMA=== MAKSUD
Sa'adah=== Kebahagiaan
Sa'danah ===Burung merpati, kebahagiaan
Sa'diyah=== Berbahagia
Saarah ===Isteri Nabi Ibrahim As
Sab'atuabhur=== 7 laut
Sabah ===Morning
Sabalik=== Sepotong emas, perak
Sabikah=== Penambang emas, nama sahabat Nabi SAW
Sabirah=== Patient
Sabreen ===Kesabaran
Sabrina ===Kesabaran
Sadidah ===Jitu, tepat sasaran, benar
Sadika ===Truthful
Safa=== Clarity, purity, serenity

Safanah ===Membuat kapal, angin agak keras
Safinatunnajah ===Kapal penyelamat
Safiya ===a Virtuous Lady
Safiyyah ===Untroubled, serene, pure, best friend
Sahar ===Dawn
Sahlah ===Smooth, soft, fluent, flowing
Saidah ===Berbahagia
Saifanah ===Lenjang seperti pedang terhunus
Saihah ===Good, useful
Sajidah ===Bersujud
Sakeena=== a friend
Sakina ===Lembut, hening, tenang, ketentraman
Sakinah ===God - inspired peace of mind, tranquility
Salamah ===Keselamatan, sehat
Saleema=== Peace, flawless, faultless, safe, healthy
Salena ===Moon
Salihah ===Correct, agreeable
Salima ===Happy, peaceful, calm
Salimah ===Aman, lengkap
Salma ===Peaceful
Salsabila ===Mata air di surga
Salwa ===Burung puyuh
Samah ===Generosity
Samar ===Evening conversation
Sameeha ===Generous
Sameera ===Entertaining female companion
Sameh ===Forgiver
Samihah ===Lemah lembut, murah hati, dermawan
Samirah ===Penghibur, teman ngobrol
Samiyah ===Elevated, exhalted, lofty
Sana' ===Kenaikan tingkat derajat
Saninah ===Promosi, kenaikan tingkat
Sarah ===Nama isteri Nabi Ibrahim AS
Satirah ===Wanita yang menutup-nutupi aib dan dosanya
Sausan ===Bunga Lili
Sawsan ===Lily of the valley
Sayeeda ==="Auspicious, Leader"
Sayyidah ===Pemimpin
Shaba ===Berkelakuan anak muda
Shabab=== Youth
Shabana ===Famous
Shabirah ===Bersabar
Shabnam ===Dew drops
Shadha ===Aromatic
Shadiqah=== Benar, jujur
Shadiya ===Menyanyi
Shadiyah ===Singer
Shadrina ===Hati
Shafa' ===Kejernihan
Shafiyah ===Jernih
Shafiyyah ===Kawan tulus ikhlas
Shagufta ===Blooming
Shaheen ==="Soft, gentle, tender"
Shahmina ===Yang cerdik
Shahrazad=== Teller of Tales of 1,001 Nights
Shaima ===Baik, alami
Shakeela ==="Pretty, beautiful"
Shakira ===Syukur, berterimakasih
Shalehah=== Baik
Shama ===Lamp
Shameena=== Beautiful
Sharifah=== Noble
Shaza ===Harum, wangi
Shazia ===Harum, wangi
Shephali ===a type of ?flower
Shiba=== Rindu
Shiddiqah ===Membenarkan, sangat jujur
Shidqiyah ===Benar, jujur
Shifwah ===Sahabat yang akrab
Shiyabah ===Yang benar
Sho'ibah=== Yang benar
Sho'ighoh ===Tukang emas
Shoba ===Berkelakuan anak muda
Shobah=== Pagi hari
Shobiroh=== Bersabar
Shofa ===Bukit Sofa di Masjidilharam
Shofa' ===Kejernihan
Shofhah ===Pemaafan, Halaman buku
Shofiyah ===Jernih
Shofiyyah=== Kawan tulus ikhlas
Shofwah ===Keiklasan dalam cinta
Shohwah=== Kebangkitan
Shohwatul ===Islam Kebangkitan Islam
Sholehah ===Baik
Siham ===Anak panah
Sirin ===Wanita sahabat Nabi SAW
Siti ===Gelaran bagi perempuan
Sofia ===Menawan
Su'ad=== Bahagia
Suha ===Name of a star
Suhaila ===Moon light
Suhailah ===Mudah, Suka mengalah
Suhaimah=== Keberuntungan
Suhair ===Proper name
Suhayla ===Smooth, soft, fluent, flowing
Suhaymah ===Small arrow
Sukainah ===Tenang, tentram
Sulaimah=== Selamat
Sulthanah=== Penguasa Wanita
Sumaiya ===Proper name
Sumayyah ===Kebanggaan
Sunbulah ===Nama Bintang, Tangkai yang berbuah
Suraiya ===Beautiful
Surfina ===Suci, bersih
Sya'irah ===Pandai Menyusun Syair, Perasa
Syadiyah ===Pandai menyanyi, Menyamakan
Syafiqoh ===Belas kasih
Syafiyah ===Sembuh, sehat
Syahidah ===Mati syahid
Syahira ===Masyhur
Syahirah ===Terkenal, Ternama
Syahrazad ===Nama wanita dahulu

Syaikhoh ===Gelar Kehormatan, Lanjut Usia
Syakira ===Mensyukuri
Syakura ===Mensyukuri
Syam'ah ===Lilin
Syamimi ===Keharumanku
Syamiyah ===Tahi lalat pada wajah
Syamsiyah ===Berdasar hitungan matahari
Syarifah ===Mulia
Syauqiyah ===Rindu
Syifa' ===Penawar, Penyembuh
Syirin ===Nama wanita dahulu
Syu'lah ===Pelita, Obor
Syukriyah ===Bersyukur

(T)


NAMA ===MAKSUD
Ta'ibah ===Yang bertaubat
Tabassum ==="Smile, laughter"
Tabriz ===Pengungkapan suatu kebaikan
Tadmar ===Nama perempuan yang dijadikan nama kota di Jazirah Arab
Tadzkiroh ===Peringatan
Taghrid ===Kicauan burung, nyanyian
Tahajeeb ===Culture
Tahani ===Ucapan selamat, salam, sambutan
Tahira ===Murni, bersih
Tahirah ===Pure, chaste
Tahiyyah ===Kehormatan, selamat dari bahaya, salam
Takiyah ===Pious, righteous
Talibah ===Seeker after knowledge
Tamamah=== Pelengkap, penyempurna
Tamimah ===Kuat, tangkal, jimat
Taqiyyah ===Bertaqwa
Tarik ===Bintang
Tarique ===Morning star
Tarub ===Merry
Tasleem ==="Salute, congratulations"
Thahirah ===Bersih, suci
Thai'ah ===Taat, patuh
Thaliqah ===Lancar ( lidahnya ), fasih
Tharfa' ===Menepi
Tharifah ===Ucapan baru yang digemari
Thawaf ===Mengelilingi Ka'bah
Thifal ===Lembut, halus
Thiyah ===Niat hati
Tho'ah ===Taat
Tho'i'ah=== Taat, patuh
Tho'ifah ===Sekumpulan, yang mengelilingi
Tho'ilah ===Kemampuan
Thohiroh ===Bersih, suci
Tholiqoh ===Lancar lidahnya, fasih
Thorfa' ===Menepi
Thorifah ===Ucapan baru yang digemari
Thoyyibah ===Baik
Thufailah ===Lembut dan halus
Thurayya ===Star
Tihani ===Bahagia
Tsabitah ===Tangguh, lurus, pemberani
Tsamarah ===Buah, buah hati, keturunan

Tsamarotulqolbi=== Buah hati
Tsana ===Pujian
Tsaniyah ===Yang kedua
Tsaqofah ===Kebudayaan
Tsarwah ===Kekayaan
Tsawab ===Pahala
Tsumamah ===Nama wanita
Tsuraya ===Nama bintang
Tuadah ===Ketenangan
Tuffahati ===Buah apelku
Tuhfah ===Hadiah
Tuhina ===Snow

(U)


NAMA=== MAKSUD
U'jubah ===Sesuatu yg mengherankan
Ubadah ===Ibadah, yg menyembah
Ubaidah ===Hamba
Udulah ===Adil, menghukum dgn benar
Udzah ===Azimat, tangkal
Udzroh ===Halangan
Ufairah ===Pemberani
Ulfah ===Persahabatan
Umaimah=== Dari kata Umumah (keibuan)
Umairah ===Nama wanita dahulu
Umamah ===Cucu Rasulullah SAW dari Zainab
Umayma ===Little mother
Ummu ===Kulsum Putri Rasulullah SAW
Umniah ===Cita-cita, cita-citaku
Umniyati ===Cita-cita, cita-citaku
Unaizah ===Kambing betina
Urjuwanah ===Pohon yang kemerah-merahan, warna merah yang indah
Urwatul ===Wutsqo Buhul tali yang kuat
Uzdah ===Ada unsur kelebihannya
Uzma ===Terbaik

(W)


NAMA=== MAKSUD
Wa'ishoh ===Kelompok
Wa'izhoh ===Pemberi nasehat
Wabilah ===Tongkat
Wabishoh ===Api
Wada'ah ===Lemah lembut
Wadhiah ===Yang bagus dan bersih
Wadi'ah ===Titipan
Wadil Fatmah ===Nama tempat penanaman tanaman di Arab Saudi
Wafa ===Kesetiaan
Wafa' ===Kesempurnaan, merpati
Wafia ===Kesetiaan
Wafiyyah ===Merpati, menepati, sempurna, lengkap
Wahida ===Beautiful
Wahidah ===Sendirian
Wajd ===Waspada
Wajihah ===Orang yang berkedudukan
Wardah ===Bunga mawar
Washfa ===Yang punya sifat tertentu
Washifah ===Anak atau pelayan perempuan dibawah umur
Wasilah ===Pendekatan diri kepada Allah, kedudukan dan pangkat
Wasimah ===Rupawan
Wazirah ===Mentri wanita
Waznah ===Pencari keadilan
Wiaam ===Harmonis
Widad ===Kasih sayang
Wifaq ===Kerukunan

(Y)


NAMA=== MAKSUD
Yadawiyyah ===Yang pandai
Yafi'ah ===Yang luhur, dihormati, usia muda, yg tinggi
Yamamah ===Merpati, tujuan, nama kota di Arab
Yamnah ===Arah/ sebelah kanan
Yani'ah ===Matang
Yaqutah ===Batu permata, batu-batuan surga
Yasirah ===Mudah, sedikit
Yasmeen ===jasmine flower
Yasmin ===Bunga melati
Yumma ===Kanan
Yumna ===Kanan
Yusri ===Mudah
Yusrina ===Kesenangan kami
Yusriyah ===Mudah

(Z)


NAMA ===MAKSUD
Za'amah ===Kekuasaan
Za'imah ===Pemimpin
Za'irah ===Berkunjung
Zabarij=== Perhiasan
Zada=== Keberuntungan
Zafirah ===Yang beruntung; yang menang
Zafrah ===Kemenangan
Zahidah ===Rendah hati, tidak rakus dunia
Zahira=== Expression
Zahirah=== Berkilau
Zahiyah=== Elok
Zahra ===Bunga
Zahrah ===Flower, beauty, star
Zaidah ===Suatu kelebihan
Zaina=== Beautiful
Zainab ===Daughter of the Prophet (pbuh)
Zaitun=== Buah Zaitun
Zakhruf ===Emas, Keindahan sesuatu
Zakiyah ===Tumbuh dengan baik, Bersih
Zakiyyah=== Pure
Zalfa ===Kulit mutiara
Zamzam ===Air Zamzam
Zanirah=== Kecil dan Lembut, Tali
Zara ===Princess
Zarin ===Golden
Zarina ===Queen
Zarinah ===Nama wanita dahulu
Zaynah ===Beautiful
Zeenat ===Honor
Zenia ===A type of a flower
Zhafirah ===Yang beruntung; yang menang
Zhafrah ===Kemenangan
Zhalilah ===Taman yang banyak pepohonannya
Zhufairah ===Yang banyak mendapatkan kemenangan
Zubaidah ===Excellent
Zuhriyah ===Bunga
Zuhur ===Bunga-bunga
Zulaikha ===Cantik
Zulal ===Tawar, Air Tawar
Zulekha=== Beautiful
Zulfa ===Kedudukan yang dekat
Zurarah ===Nama burung
Zuyyin ===Dijadikan indah